Historia

Kuivikevalmistaja Epira Oy:n taival alkoi Honkatuote-nimisenä yrityksenä vannesahanpurun pussituksella vuonna 1987. Honkarakenne Oyj:n perustajaveljes Arvo Saarelainen halusi eläkkeelle jäätyään jalostaa Honkarakenteen sivutuotteista uusia tuotteita, sillä hän ei halunnut, että raaka-ainetta heitetään hukkaan. Yhtiön liiketoiminta-ajatuksena oli käyttää puunjalostusteollisuudessa syntyviä sivutuotteita, ja arvoina ovat alusta asti olleet ekologisuutta, kestävää kehitys ja luonnonmukaisuus.

Honkatuote fuusioitiin vuonna 1993 Honkarakenteeseen, ja samalla perustettiin osakeyhtiönä Epira Oy. Ensimmäisenä toimitusjohtajana uudessa yrityksessä työn aloitti Arvo Saarelaisen poika Kari Saarelainen. Yhtiön toimialana oli puunjalostusteollisuuden sivutuotteiden, ekologisten tuotteiden ja muiden puutuotteiden markkinointi ja tuotekehitys. Epira Oy myös hoiti Honkarakenne Oyj:n liikelahjat ja mainostuotteet vuoden 2006 loppuun asti.

Keväällä 2004 Epirassa tehtiin osittainen sukupolvenvaihdos, kun yhtiöstä vastuun ottivat Arvon tyttäret. Toimitusjohtajaksi nimitettiin Pirjo Ruuska ja hallituksen puheenjohtajaksi Anita Saarelainen. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen Epira Oy:n toimintaan on panostettu uudella otteella ja tuotekehitys on ollut aktiivista. Esimerkiksi RUTI-Rex kopinpehmike ulkokoirille, RUTI-Mix turvekutteri ja RUTI-Raikas hevoskuivike ovat Epiran kehittämiä tuotteita. Vuonna 2010 Epira sulautti Puulaakson Puru Oy:n itseensä ja vastaa nykyisin itse kuiviketuotannostaan.

Vuonna 2011 Epira osti Karstulan kunnalta rahtikuivaamon rakennukset ja maa-alueet ja rakensi uuden toimiston ja sosiaalitilat näihin tiloihin. Samaisena vuonna Epira palkittiin Karstulan vuoden yrityksenä.

Vuonna 2013 JCI Tuhannet Järvet antoi Epiralle tunnustusta Maaseudun tulevaisuuden tekijät -kunniamaininnalla.

30-vuotista taivaltaan Epira juhlisti Karstulan tehtaallaan 28.10.2016 järjestetyillä avoimien ovien päivällä. Paikalla kävi runsaasti vieraita tutustumassa yrityksen toimintaan, ja kahvitarjoilu päästiin nauttimaan pihaan kuivikepaaleista rakennetussa Paalilinnassa. Onnittelupuheessaan Karstulan kunnanjohtaja luovutti Epiralle lahjaksi kunnan viirin.

Vuoden 2020 syksyllä toimitusjohtaja ja yhtiön pääomistaja Pirjo Ruuska siirtyi eläkkeelle, ja hänen seuraajanaan toimitusjohtajana aloitti Petri Mustamäki. Pirjo Ruuska jatkaa yhtiön hallituksessa.

Epira Oy on viime vuosina nykyaikaistanut tuotantoaan automatisoimalla tuotantolinjoja, investoimalla koneisiin ja tuotantotiloihin sekä panostamalla tuotekehitykseen. Epiran tuoreimpia hankkeita ovat purun ja puujauhon toimittaminen komposiittituotantoon sekä karkeampien rakeiden käyttö taimien suojaukseen.

Epira käyttää vain kotimaisia raaka-aineita, ja Ruti-tuotteilla on Avainlippu.