RUTI-Mix on minun valintani

Hannu Jokinen Mahlun Pajumäeltä on siirtynyt vuosi sitten kokonaan Ruti-Mixiin. Mix on sopivan painavaa ja siten riittoisaa. Sen kuivatusominaisuudet ovat hyvät, se pysyy hyvin parressa ja on pehmeää. Eron pelkkään turpeeseen tai kutteriin huomaa selvästi käytössä. Onhan se parempaa kuin pelkkä turve, Paula Jokinen myötäilee. Pelkkään turpeeseen verrattuna pölyäminen ja tilojen tummuminen on vähäistä. Kuiva turve neutraloi bakteereita, mutta kosteassa turpeessa taas bakteerit kasvavat riemukkaasti, Hannu Jokinen muistuttaa. Hän on huomannut myös, että Ruti-Mix ei aiheuta kuivikkeen käsittelijöille niin voimakkaita iho-oireita kuin pelkkä puukuivike. Se on iso juttu meille, mutta tämähän on tietysti yksilöllinen asia, hän täsmentää. Koivusta tehty kuivike olisi parasta, koska siinä ei ole allergisoivaa hartsia, mutta sen saanti on heikkoa.

Pajumäki on vanha saarijärveläinen kantatila 1700-luvun lopulta. Lehmiä on omassa navetassa 75–80 ja lisäksi muualla on hiehoja kasvatuksessa. Taloudellisesti sekä työn ja peltomäärän kannalta ratkaisu on osoittautunut hyväksi. Viimeksi tilalla on investoitu uuteen lypsyasemaan ja makuuparsiin. Lisätila, valoisuus ja automatisointi nopeuttavat työtä ja lypsy toimii paremmin niin hoitajien kuin lehmienkin kannalta. Robottinavetta vaatisi satsausta valokuitulinjoihin, Hannu Jokinen heittää piikin kaupungin suuntaan.

Epiran toimitukset ovat olleet joustavia ja luotettavia: aina on tavara tullut niin kuin on sovittu. Yhtenä etuna on, että muovitettu lavapakkaus on mahdollista varastoida myös ulkona. Hannu Jokinen suosittelee Epiran kuivikkeita. Vaikka Ruti-Mix on hieman kalliimpaa kuin tavallinen kutteri, se sopii hyvin työketjuihin ja varastointiin. Valmiita paketteja on helppo käsitellä. Kun homma sujuu tehokkaasti, se vähentää huolta ja valvontaa. Sitä kautta syntyy säästöä myös vieraan työvoiman palkkauksessa.