Epira on luotettava toimittaja

Karstulan Humpilla sijaitsevalla Niilo ja Päivi Humpin Salintuvan tilalla on 30 lehmää ja saman verran pikkukarjaa. Tilalla Ruti-kuivikkeita on käytetty yhtä kauan kuin Epira on niitä toimittanut. Niilo Humppi puhuukin lämpimästi Ruti-Mixin puolesta. Pienten vasikoiden puolella sitä on ollut käytössä jo vuosikausia.

- Epiran kuivikkeet eivät pölyä, vaan ne imevät kosteuden hyvin, minkä ansiosta eläimet pysyvät terveinä. Ruti-Mix on imukyvyltään paras. Turve ja pahnat pölyävät, ja turve sotkee lehmät ruskeiksi; pahnassa taas on homepölyvaara. Pahnoissa on joskus ollut liikaa kosteutta ja niiden silppuaminen on työlästä.

Joskus viljelijän on pitänyt varautua talvitaukoihin ennakkoon, koska talvella kuivikkeiden käyttö on suurinta. - Tarve on lava per viikko, Niilo Humppi täsmentää. - Sahat ja muut raaka-ainetoimittajat pitävät vuoden vaihteessa talviseisokkeja, jolloin kuivikkeiden saanti voi olla vaikeampaa. Epiralta on kuitenkin luvattu, että kuivikkeita riittää koko talveksi.

Humppi on sanonut monelle naapurilleenkin, että hakevat Epiralta ja kokeilevat alkuun, vaikka halvemmalla kakkoslaadulla.

- Epira on ollut hyvä ja luotettava toimittaja, Humppi sanoo. - Epiran kuivikkeiden iso etu on niiden tasalaatuisuus.

Maidon hintakehitys hirvittää maitotilan isäntää. Robottinavetta on ollut suunnitelmissa jo kymmenkunta vuotta, mutta rohkeus miljoonainvestointeihin ei ole riittänyt. Salintuvan tilalla maito on ollut ykkösluokassa yli 40 vuotta, ja isännälle on kunnia-asia, että maito pysyy ykkösluokassa. Laadun takaamisessa eläinten terveys on tärkeää, samoin laitteiston huollot ja tarkkailu. Osansa siinä on myös Ruti-kuivikkeilla – niillä lehmä pysyy kuivana ja terveenä.