Epira on luotettava toimittaja

Karstulan Humpilla Niilo ja Päivi Humpin tilalla on 30 lehmää ja saman verran pikkukarjaa. Salintuvan tilalla Ruti-kuivikkeita on käytetty yhtä kauan kuin Epira on niitä toimittanut eli yli 20 vuotta. Etuna on tehtaan läheisyys. Epiran kuivikkeet eivät pölyä, vaan ne imevät kosteuden hyvin. Sen ansiosta eläimet pysyvät terveinä. Ruti-Mix on imukyvyltään paras. Turve ja pahnat pölyävät ja turve sotkee lehmät ruskeiksi, pahnassa taas on homepölyvaara. Niilo Humppi on huomannut, että pahnoissa on joskus ollut liikaa kosteutta ja että niiden silppuaminen on työlästä. Epiran kuivikkeiden iso etu on niiden tasalaatuisuus.

Epira on ollut hyvä ja luotettava toimittaja, Humppi sanoo. Joskus viljelijän on pitänyt varautua talvitaukoihin ennakkoon, koska talvella kuivikkeiden käyttö on suurinta. Tarve on lava per viikko, Niilo Humppi täsmentää. Sahat ja muut raaka-ainetoimittajat pitävät vuoden vaihteessa talviseisokkeja, jolloin kuivikkeiden saanti voi olla vaikeampaa. Epiralta on kuitenkin luvattu, että kuivikkeita riittää koko talveksi.

Ruti-Mixin parhaat ominaisuudet ovat sen hyvä imukyky, pölyämättömyys ja tasalaatuisuus, Niilo Humppi muistuttaa. Hän on sanonut monelle naapurillekin, että hakekaa Epiralta ja kokeilkaa alkuun vaikka halvemmalla kakkoslaadulla. Hän puhuu lämpimästi Ruti-Mixin puolesta. Pienten vasikoiden puolella sitä on ollut käytössä jo vuosikausia.

Maidon hintakehitys hirvittää maitotilan isäntää. Robottinavetta on ollut suunnitelmissa jo kymmenkunta vuotta, mutta rohkeus miljoonainvestointeihin ei ole riittänyt. Salintuvan tilalla maito on ollut ykkösluokassa yli 40 vuotta. Isännälle on kunnia-asia, että maito pysyy ykkösluokassa. Eläinten terveys on tärkeää, samoin laitteiston huollot ja tarkkailu. Osansa siinä on Ruti-kuivikkeilla ‑ niillä lehmä pysyy kuivana ja terveenä.